Drömmar och disciplin

Ordet dröm är fint. Det känns underbart att säga och tänka. Det till och med smakar gott. (Kanske för att det finns en kaka som heter dröm…)

Smaka sedan på ordet disciplin. Vad väcker det ordet för tankar och känslor?

Kanske tankarna går till en slags inre disciplin i form av driv, ordning, motivation, beslutsamhet och ihärdighet. Eller en gammaldags yttre disciplin med inslag av övervakande och straff.

Jag älskar ordet disciplin. För mig innebär ordet att göra rätt saker på rätt plats i rätt tid, vilket ofta kräver en slags ordning och struktur. Har man inte den inre så får man ta hjälp av den yttre. Disciplin är att göra de val som vi vet gagnar oss långsiktigt även fast andra val i stunden kan kännas mer lockande.

Både min inre och yttre disciplin har varit avgörande för mig som börjat jogga och träna för bara lite mer än ett år sedan. För mig har det gällt att inte känna efter för mycket innan utan bara ge mig ut. När jag väl är ute och joggar så kommer glädjen och njutningen.

Ibland kommer disciplinen inifrån mig själv som ett driv och en stark glädje och motivation. Ibland inte. Då tar jag hjälp av den yttre disciplinen.

Min egen yttre disciplin skulle kunna vara att jag är anmäld till ett lopp, mitt träningsupplägg, min träningslogg, listor som jag skriver (älskar listor), runkeeper och min fitbit. Siffror och statistik. De sporrar mig att gå vidare med min plan fast det ibland känns motigt.

Hur hänger de så olika orden drömmar och disciplin ihop?

Jag tänker att först föds en dröm. Utifrån drömmen sätter jag mål. Därefter gör jag en plan för att nå målet. Till sist använder jag disciplin för att klara av att följa planen.

Alltså – jag når mina drömmar med disciplin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *