Skogsbad hösten 2019

Efter att ha sett en dokumentär om naturens läkande kraft och Skogsbad i vetenskapens värld blev jag väldigt nyfiken på att prova på just Skogsbad.

https://www.svtplay.se/video/23469350/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-2-frisk-av-naturen

Vi vet någonstans inom oss att människan är gjord för att leva i naturen och att vår kontakt med naturen är återhämtande och läkande.

I dagens samhälle tenderar många av oss att leva längre och längre bort från naturen, vi bygger in oss i städer och är kanske inte alltid ute i naturen så mycket som vi borde för vår hälsas skull.

Skogsbad startade i Japan där det nu finns certifierade skogsterapiområden. På 80-talet i Japan förstod man att naturen kunde hjälpa till att bota utbrändhet.

Nu forskas det i flera länder, även i Sverige, om naturens och skogens läkande kraft. Forskningen visar att vi är sammanlänkade med naturen. Forskningen visar också bland annat att skogen påverkar vårt nervsystem och att träd utsöndrar ämnen som läker och helar oss. Bland många andra hälsofördelar så sänks blodtrycket och pulsen när vi vistas i naturen.

Nyfiken på detta såg jag av en slump att det skulle anordnas Skogsbad på Björnön i Västerås och jag anmälde mig. Vi var en liten grupp som samlades och följde vår guide på en skogspromenad som varade i 2,5 timmar. Vi vandrade sakta och stannande till i olika ”rum” i skogen. Vi fick meditativa instruktioner eller förslag från guiden där våra fem sinnen involverades. Våra sinnen fick på så sätt bada i intrycken från skogen, därav uttrycket Skogsbad.

Det var en väldigt fin upplevelse som lämnade mig i en känsla av total avslappning.

Självklart kan man skogsbada utan guide, det är ju bara att gå ut i närmsta skog eller grönområde, men jag tyckte att det var väldigt givande att prova första gången med en guide och jag skulle gärna återkomma för fler guidade Skogsbad.

Så många positiva effekter kan uppnås av att vara ute i naturen. Vetenskapen visar nu en mängd positiva hälsofördelar. Skogen kan också ge oss andrum, återhämtning och en välbehövlig paus från vardagen. I skogen kan vi känna samhörighet till något som är större än oss själva.

Jag tog inte fram telefonen under denna meditativa stund, så därför har jag inga foton från mitt Skogsbad. Företagets sida är

saktain.se

Där finns både bilder och mer information.

2 thoughts on “Skogsbad hösten 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *