Skogsbad våren 2020

Det var dags för mig att återigen uppleva skogen genom mina sinnen med hjälp av ett guidat skogsbad. Mina joggingturer och promenader i skogen är meditativa för mig men skogsbad är en annan slags meditation och stillhet som jag längtade efter att prova igen.

I november 2019 var jag på mitt första guidade skogsbad. Blogginlägg från det finns att läsa här: https://www.ceciliahakansdotter.se/2019/11/23/skogsbad/

Skogsbad kommer ursprungligen från Japan. Forskning i flera olika länder visar nu att kontakt med naturen är återhämtande och på olika sätt läkande för oss människor, både psykiskt och fysiskt. 

Företaget Saktain har regelbundet guidade skogsbad, bland annat på Björnön i Västerås. Läs mer på: http://saktain.se

Vi var en grupp på 5 personer plus guiden denna söndag i maj och skogsbadet pågick i 2,5 timmar. På ett skogsbad är det sinnena som badar i intrycken från skogen. Det är fokus på meditativa långsamma rörelser i olika skogsrum som guiden leder oss till. Jag lägger märke till saker i skogen som jag aldrig skulle upptäcka annars. Skogens förunderliga kraft, styrka och närvaro blir uppenbar. Det vackra blir ännu vackrare. Det mjuka blir mjukare. Stillheten får smitta av sig till mitt sinne. Jag blir påmind om att jag är en del av naturen. En del av någonting större.

Att gå ifrån huvudets ständiga ström av tankar och hamna i varandets kraft är inte alltid så lätt. Hjärnan släpper oss inte i första taget. Huvudet vill hela tiden lägga sig i det som sinnet, hjärtat och kroppen upplever och gör. Guiden hjälper oss. Sinnena blir dörren som kan leda oss inåt. In i kroppen och in i oss själva. I början av skogsbadet blev jag hela tiden avbruten av tankarna. Alltifrån ”undrar vad den fågeln heter” till tankar på dagliga saker och bestyr. Minnen framkallas. Efter en stund blev det lättare. Man får vara snäll mot sig själv och inse att meditation kräver lite övning och tålamod. 

Att vara i ”varandet” istället för ”görandet” är något många upplever nu i coronakrisen. Vi kan inte göra allt som vi brukar. Det ges fler tillfällen där vi bara ”är” och där vi möter oss själva. Vad kommer det få för konsekvenser för var och en? Vilka konsekvenser kan det få för samhället?

Något man sedan ett par månader ser på besöksparkeringar och bilköer är att människor i större utsträckning nu söker sig till naturen. Skogen kan erbjuda något kreativt och roligt att göra och också vara en plats för att bara vara. Skogen är vårt ursprung. En plats för läkning, tröst och återhämtning. Skogen bara är.

2 thoughts on “Skogsbad våren 2020

  1. En finstämd och inspirerande text! Du beskriver så fint känslan av att vara del av något större. Jag önskar att alla människor fick hitta dit. Då skulle mycken oro och nedstämdhet lindras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *