Min snabbaste kilometer

Musik som prestationshöjare? När jag joggar brukar jag lyssna på fågelsång och trädens sus. Om jag har musik i lurarna så är den ganska lugn och uppbyggande. Vacker för själen. Det är inte musik man blir särskilt snabb av och jag tänker inte så ofta på prestation och springer aldrig snabbt utan vill snarare se till att få regelbundna turer ute i skogen eftersom det får mig att må bra.

I fredags fick jag helt plötsligt en idé. Jag var på jobbet och eleverna i min klass (årskurs 3) brukar få turas om att önska ”Fredagslåten” som vi lyssnar på tillsammans innan vi önskar varandra trevlig helg. Det är roligt för dem att dela med sig av vad de lyssnar på och lärorikt för mig. I fredags när jag hörde fredagslåten så fick jag en oväntad tanke: den här låten ska jag springa till nästa gång. Jag kommer att bli snabb!

När jag kom hem den eftermiddagen hade jag fått tidningen Runner´s World i brevlådan och lustigt nog så stod det högst upp: ”Spring bättre – med musik”.

Nu hade jag fått två tecken på rad inom kort tid. Helt plötsligt kände jag mig motiverad att prova direkt. Jag tänkte – varför vänta tills imorgon, det är väl bara att jag ger mig ut och provar. Det som talade för att det kunde gå snabbt den här kvällen var att det var mitt favoritväder för löpning; 12 grader och duggregn (jag är ganska värmekänslig). Det som talade emot att det skulle gå bra just ikväll var att det var fredagskväll. Jag hade efter en lång arbetsvecka redan satt mig i soffan och tänt ljus och ätit en skål med jordnötter.

Motivationen vann över fredagsmyskänslan. Jag är ju ändå snart tillbaka! Jag bytte snabbt om och kände mig peppad på gränsen till överpeppad. Jag tänkte att det här kommer bli min snabbaste kilometer någonsin. Jag tänkte till och med ”tänk om jag hinner en hel kilometer innan låten är slut” (3 minuter, inte troligt).

Jag började med att jogga iväg en kilometer hemifrån i min vanliga lugna takt utan musik för att sedan vända och springa min snabbaste kilometer någonsin.

Uppvärmningsjoggen kändes bra. När jag sedan stannade för att vända och sätta på den förhoppningsvis prestationshöjande musiken kändes det nästan som att jag stod inför ett lopp. Det var en lugn kväll. Det hade börjat skymma. Bara jag på cykelbanan. Bara jag, duggregnet och fredagslåten. Bara en enda kilometer.

Löpningen kändes ganska bra för att vara på en fredagskväll. Lite orytmisk, men det måste vara för att jag inte är van att springa snabbt. Musiken var väldigt peppande, men oj så långt en kilometer var helt plötsligt. Är den här cykelbanan alltid så här lång? När låten på tre minuter var slut tittade jag lite snabbt på klockan. Jag hade tagit mig 600 meter. Jag blev nedslagen i en halv sekund sen satte jag på låten igen och sprang på.

Slutresultat:

En kilometer på 4 minuter och 51 sekunder. Rekord enligt klockan.

Tog mig utanför comfortzonen både gällande musik och löpaktivitet.

Det var en kul grej. Det kan bli kul när man inte ignorerar tecken och inte tackar nej när motivation och inspiration bjuder upp.

Spring bättre – med musik!
Fredagslåten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *